UIENSOEP VAN MAMA

Benodigdheden 

  • Flinke hand verse tijm (Maar mag ook gedroogd zijn 1 of 2 eetlepels)
  • 1 kilo uien
  • Bolletje knoflook
  • 2 liter kippenbouillon 
  • +/- 50 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • Peper, zout, 1 theelepel nootmuskaat of kerriepoeder
  • Optioneel scheutje droge witte wijn
  • Laurierblaadjes
  • Diepe pan 2,5 liter (ik gebruik hiervoor vaak de hapjespan)
  • 3 Liter soep pan
  • Blender

Bereiding

  1. Snij de uien en rasp de knoflook, snij de tijm klein
  2. Zet de hapjespan op de warmtebron, smelt de boter, voeg de knoflook en ui toe in de pan.
  3. Zet de warmtebron op middelhoog, ongeveer 5 minuten glazig bakken.
  4. Roer de bloem door het uimengsel, blus af met 2 soeplepels kippenbouillon of (optioneel met een scheutje witte wijn) roer het geheel nog een keertje
  5. Voeg de tijm en gewenste kruiden toe
  6. Schenk de overige bouillon toe en roer alles nog eens. 
  7. Zet de warmtebron hoger tot de soep kookt. 
  8. Kookt de soep, mag je de warmtebron op midden hoog of laag zetten.
  9. Laat de soep ongeveer 25 minuten zacht koken.
  10. Giet +/- 500 ml soep in de blender, mix 20 seconden en doe het in de lege soeppan, herhaal dit tot de hapjespan leeg is.
  11. Je kan de soep af laten koelen en 2 dagen in de koelkast of 2 maanden in de vriezer bewaren.

Soms maak ik de soep ook met 2 liter runderbouillon en soepvlees(rundvlees) dit moet je eerst 2 a 3 uur zachtjes koken en op de warmtebron laten staan.

Of met kippenbouillon met kippenvlees, ik vind het altijd lekker om ook dit langer op de warmtebron te laten staan, zodat het van het bot (kippenbout)valt of de kipfilet uit elkaar valt. 

Je kan er ook voor kiezen om spekblokjes uit te bakken en dit in de soep te doen. 

 

Wat mijn zoon het lekkerste vind zijn de spekblokjes en de soep te grillen met een stokbroodje met geraspte oude kaas. Gril op de hoogste stand, ongeveer 5 à 10 minuten ligt echt aan de gril die je hebt, kijk regelmatig of het stokbrood en de kaas niet verbrand.

 

BON APPÉTIT

 

Liefs,

Mum Nic