De S van Saus

De S van Saus (voor op Pizza, in de Lasagne of door de Pasta) 

 

Dit recept doe je niet in 1 uur tijd, het kost je veel tijd, geduld en liefde ❤

 

  • 1 Grote koekenpan (2 liter of meer) en 1 grote ovenschaal (2 liter of meer) 

      Aluminiumfolie

  • 30 gram boter + 3 eetlepels olie
  • 1 kilo gehakt (dit mag 500 gram half om half + 500 gram rundergehakt zijn) Zelf heb ik laatst alleen 1 kilo rundergehakt gebruikt 
  • 200 gram spekblokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen of 2 wortels
  • 1 bol knoflook of 2-3 teentjes of naar eigen smaak
  • 1 ui
  • 500 ml melk
  • 375 ml droge rode wijn
  • 800 tot 1 kilo tomaten
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2,5 vers gesneden basilicumblaadjes
  • 1 tl (theelepel) nootmuskaat
  • 1 rundvleesbouillonblokje voor 1 liter bouillon

 

Tips&voorbereiding

 

  • Snij/meet en weeg alles van tevoren en zet dit klaar 
  • De melk en wijn in aparte glazen (mogen niet bij elkaar!!)
  • Snij ui en rasp de knoflook mogen bij elkaar in een schaaltje
  • De bleekselderij en de wortel snijden en mogen in een bakje bij elkaar 
  • Snij de tomaten in stukken hou deze in een aparte schaal
  • Leg je bouillon blokje klaar

 

  1. Houd de timer bij de hand
  2. Zet de oven op 160 graden

 

Zet een grote pan op de warmtebron, voeg de boter en olie toe.

Bak de spekblokjes (temperatuur op midden hoog) +/- 5 minuten knapperig (kijk of je ze knapperig genoeg vindt, ga uit van je eigen gevoel, en kijk nog 1 minuut langer, Go with the flow!)

Voeg nu de ui en de knoflook toe, bak ze glazig +/- 3 minuten, voeg de bleekselderij en wortel toe +/- 2 minuten.

Voeg het gehakt toe en rul deze met een houten lepel tot kleine stukjes. (+/- 8 tot 10 minuten)

Zet de warmtebron laag en voeg 500 ml melk en de nootmuskaat toe. (+/- 5 tot 7 minuten)

Voeg de tomatenpuree toe en meng dit geheel goed door het gehakt

Voeg nu de wijn toe en laat dit +/- 10 minuten zacht mee koken, kijk of de warmtebron iets hoger gezet moet worden.

Het bouillon blokje kan je tussen je vingers verpulveren, boven de het gehaktmengsel en roer het tot het is opgelost in de saus.

Voeg nu de vers gesneden tomaten/ laurier en basilicumblaadjes toe

Proef even aan de saus en voeg naar eigen smaak zout en peper toe, en proef nogmaals of je tevreden bent over de smaak.

 

Nu mag alles in de grote ovenschaal gegoten worden.

Dek deze af met aluminiumfolie.

De saus mag 2 tot 3 uur in de oven om in te dikken

 

Haal de saus uit de oven, schep met een lepel het vocht van de bovenkant en gooi dit weg.

Verwijder de laurierbladeren met een lepel, deze kan je niet eten maar geven smaak aan het gerecht.

Je hebt nu heel veel saus, waarschijnlijk te veel voor 1 gerecht, gebruik wat je direct nodig hebt en laat de overig saus afkoelen deze is 1 tot 2 dagen te bewaren in de koelkast of invriezen in een diepvries doosje (2 maanden houdbaar) met de datum van bereiding.

 

Buon Appetitto!!!